Gemeente Rotterdam

Filmpje van de Vraagwijzer met welke stappen de gemeente jou kan ondersteunen om uit de schulden te komen.

DE VRAAGWIJZER


www.rotterdam.nl/wonen-leven/vraagwijzer


De Vraagwijzer is een gratis loket waar u voor informatie en advies terecht kunt.


Telefoon: 14 010 voor alle locaties


Locaties:


Centrum

Tevens Stadswinkel

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam


Charlois

Annie M.G. Schmidtplein 16

3083 NZ Rotterdam


Delfshaven

Looiershof 1

3024 CZ Rotterdam


Feijenoord

Tevens Stadswinkel

Maashaven O.z. 230

3072 HS Rotterdam


Hillegersberg-Schiebroek

Argonautenweg 23

3054 RP Rotterdam


Hoek van Holland

Tevens Stadswinkel

Mercatorweg 50

3151 CJ Hoek van Holland


Hoogvliet

Tevens Stadswinkel

Rijkeeplein 3

3191 VD Rotterdam-Hoogvliet


IJsselmonde

Tevens Stadswinkel

Herenwaard 23

3078 AK Rotterdam


Kralingen-Crooswijk

Oostzeedijk 276

3063 CA Rotterdam


Noord

Eudokiaplein 35

3037 BT Rotterdam


Overschie

Burgemeester Baumannlaan 178

3042 AJ Rotterdam


Pernis

Vroomstraat 14

3195 VP Rotterdam-Pernis


Prins Alexander

Tevens Stadswinkel

Prins Alexanderplein 21

3067 GC Rotterdam


Rozenburg

Tevens Stadswinkel

Jan van Goyenstraat 1

3181 HR RozenburgBij de locaties waar een Stadswinkel is, kunt u terecht voor verschillende producten van de gemeente zoals een paspoort, rijbewijs, uittreksel, verhuisaangifte etc.

Vliegende Brigade


Bent u aan huis gebonden door ziekte, invaliditeit of andere omstandigheden en kunt u niet naar de Vraagwijzer/Burgerzaken?

U kunt dan gebruikmaken van de Vliegende Brigade van de gemeente Rotterdam. U belt 14 010 voor het maken van een afspraak met een medewerker van de Vliegende Brigade.

Aanvraag voorschot broodnood

www.rotterdam.nl


U kunt een broodnoodvoorschot krijgen als u op dit moment geen geld heeft om boodschappen te doen en geen geld kan lenen.

LET OP, dit is een lening, geen gift!


Maak een afspraak via de website.

Reparatie Heffingskorting


Sommige Rotterdamse gezinnen waarvan een partner geen of een laag inkomen heeft en de ander een UWV-uitkering, krijgen in veel gevallen minder zorgtoeslag of huurtoeslag, of allebei. Of moeten dit terugbetalen aan de belastingdienst. Dit komt door regelingen die elkaar tegenwerken. De gemeente gaat die misgelopen toeslagen compenseren. Zodat deze Rotterdammers hetzelfde inkomen hebben als stellen die alléén een bijstandsuitkering hebben.

Kom ik in aanmerking voor compensatie?

Beantwoord maximaal 5 vragen en u weet of u misschien recht hebt op compensatie.

Geldzorgen


De webpagina van de Gemeente Rotterdam waar je alles kunt vinden over de ondersteuning die zij kunnen geven.


De gemeente Rotterdam heeft een nieuwe manier om Rotterdammers met geldzorgen te helpen. Met de lancering van een anonieme live-chat op deze webpagina wordt hulp zoeken bij geldzorgen laagdrempeliger.

Rondkomen: Jongeren


Jongeren vanaf 18 jaar.

Heb jij een laag inkomen en wil je weten hoe je iedere maand geld overhoudt?


Je kunt het Jongerenloket bellen via 010 - 267 13 00 of mailen via info@jongerenloket.rotterdam.nl

De openingstijden zijn op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur voor dingen die niet telefonisch geregeld worden, zoals post ophalen of documenten inleveren en aanvraag voor bijzondere bijstand.

Beschermingsbewind


Lukt het u niet om uw geldzaken te regelen, door een psychische, lichamelijke beperking of schulden? Dan kan beschermingsbewind een mogelijkheid zijn. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

Individuele inkomenstoeslag


U heeft mogelijk recht op de individuele inkomenstoeslag als u langdurig een laag inkomen heeft en u geen mogelijkheden heeft om uw inkomen te verhogen.

U kunt de individuele inkomenstoeslag eens per twaalf maanden aanvragen. Deze toeslag is

€ 120. De gemeente maakt dit bedrag direct aan u over. U kunt deze toeslag zelf aanvragen, gebruik het aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag. Dit formulier kunt u openen via de knop 'formulier downloaden'. Daarna kunt u het uitprinten, invullen en opsturen.

Persoonsgebonden Budget


Heeft u hulp, zorg of ondersteuning nodig? Met een pgb kunt u dit zelf regelen. U kiest dan zelf uw leverancier of zorgverlener en koopt daar ondersteuning in, wij zullen wel nagaan of de zorgverlener in staat is om de hulp, zorg of ondersteuning te bieden die nodig is. Onder bepaalde voorwaarden mag de zorgverlener ook iemand uit uw omgeving zijn.


Vragen kunt u stellen bij VraagWijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online via deze pagina. 


Wonen


Voor Rotterdammers met een laag inkomen én een huur- of koopwoning zijn er verschillende (financiële) regelingen.

Er zijn mogelijkheden om uw huur te verlagen.


Kijk naast deze gemeentepagina ook op onze website bij de pagina over de Belastingdienst voor meer infomatie over huurtoeslag

VGZ Rotterdampakket


De gemeente Rotterdam en VGZ bieden ook in 2024 het VGZ Rotterdampakket aan. Een complete zorgverzekering met korting en extra vergoedingen voor alle Rotterdammers. Mensen met een lager gezinsinkomen krijgen extra voordeel. Voor gezondere Rotterdammers is er het VGZ Rotterdampakket Compact. Op de website leest u er meer over.

Trouwen


Gratis huwelijk of partnerschapsregistratie

Dit huwelijk of partnerschapsregistratie vindt plaats in felicitatiekamer 1 op de begane grond van het stadhuis. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten. Dit is vanaf het moment dat de zaal voor u is gereserveerd.


Maandag tussen 09.00 - 12.00 uur


Voor een gratis of eenvoudig huwelijk of partnerschap wijst de gemeente een beschikbare ambtenaar toe. Hiervoor kunt u geen voorkeur aangeven.

Voedselbank


Bij de Voedselbank kunt u een voedselpakket aanvragen. U vraagt dit aan bij de vraagwijzer bij u in de buurt. Of bel naar het gemeentelijke telefoonnummer 14 010.


Voor meer informatie zie ook de pagina Eten en Drinken op deze website.

Ombulance on tour met Carrie!


Heb je gedoe met de Gemeente? Met je uitkering, met je kwijtschelding, met de vuilcontainer voor je deur of waar je dan ook maar last van hebt. Dat willen wij graag weten! Het komende halfjaar rijdt Carrie Jansen mee op de Ombulance van Ombudsman Rotterdam-Rijnmond, om eerste hulp te verlenen bij bureaucratische ongelukken in de hele regio: 

“Word je bij de Gemeente van het kastje naar de muur gestuurd en weer terug? Lig je daarom ergens tussen de wal en het schip? En heb je daar een enorm punthoofd van gekregen? Dan helpt klagen wel! Kom naar de Ombulance, drink een bakkie oploskoffie en kijk of wij iets voor je kunnen doen. Doei, tot gauw! Ik ben zo benieuwd naar jouw verhaal!”


Kijk op de website wanneer en waar kun je ons vinden!

Rondkomen - Schulden


Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.


U kunt terecht bij de VraagWijzer of Jongerenloket. Dit zijn gratis loketten van de gemeente Rotterdam. Het Jongerenloket is voor Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Extra geld op de Rotterdampas (AOW-tegoed)


De gemeente Rotterdam stelt het AOW-tegoed beschikbaar voor Rotterdammers die recht hebben op AOW en een kleine beurs hebben. Dit tegoed van 450 euro per huishouden, wordt gestort op de Rotterdampas. Het AOW-tegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. Let op, vanaf maart 2024 kan het AOW-tegoed opnieuw aangevraagd kan worden.

Bijzondere bijstand


Heeft u te maken met een bijzondere of onverwachte situatie? Moet u hierdoor geld uitgeven dat u niet heeft? Dan kan de gemeente helpen via de bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is soms een gift en soms een lening.

Een aanvraag voor bijzondere bijstand kan ook extra snel worden behandeld. Deze aanvragen gaan via een hulpverlener of het wijkteam. De gemeente neemt dan binnen twee dagen contact met u op.


Aanvraagformulier op de website.

Schuldhulpverlening


Schuldhulpverlening aanvragen?

Hebt u geldzorgen of schulden? Kunt u uw rekeningen niet meer op tijd betalen? De gemeente helpt bij het aanpakken van geldproblemen.

Via de knop 'Schuldhulpverlening aanvragen' op de website maakt u een afspraak bij het loket Vraagwijzer. Ook leest u welke stappen nodig zijn voor een schuldregeling.


Ben je 26 jaar of jonger? Kom dan naar het Jongerenloket.

Kwijtschelding


Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en heeft u weinig spaargeld? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.


U kunt de gemeente vragen of u maar een deel van de gemeentebelasting hoeft te betalen. Dit heet: een verzoek doen voor kwijtschelding. Of u in aanmerking komt hangt af van uw persoonlijke situatie. Dit kan per post en online via de website.

Heeft u een hulpmiddel nodig?


U woont nog zelfstandig en u kunt zich door ziekte of een beperking niet (meer) goed redden? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel.


Sommige hulpmiddelen kunt u zelf lenen of kopen, bijvoorbeeld in een zorgwinkel. Denk bijvoorbeeld aan een rollator. Voor andere hulpmiddelen kunt u ondersteuning vragen bij de gemeente. Zoals een rolstoel, een douchestoel op wielen een traplift of een tillift.


Bel 14 010 of stel uw vraag via de website.

Eigen bijdrage Wmo 2024

www.hetcak.nl


De eigen bijdrage wordt landelijk vastgesteld. Dat noemen we het landelijke tarief. In 2024 zal dat tarief € 20,40 zijn. 


In sommige gemeenten hoeven bewoners met een laag inkomen geen eigen bijdrage te betalen. Dat is onderdeel van het 'minimabeleid'. Voor zover wij kunnen vinden geldt dit niet in Rotterdam.


Meer informatie vind u op de website.

Mantelzorgwaardering


Vanaf 1 februari 2024 kunt u het mantelzorgcadeau voor 2024 aanvragen. Dit is een Rotterdampas en € 40 voor reizen met het openbaar vervoer.

Jeugdtegoed


De gemeente Rotterdam stelt het jeugdtegoed beschikbaar voor Rotterdamse gezinnen met een kleine beurs. Het jeugdtegoed wordt naar leeftijd uitgekeerd. Het tegoed wordt gestort op de Rotterdampas van uw kind. Het jeugdtegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer.


Vanaf 1 augustus gaat de gemeente de inkomensgrens verruimen van 110% naar 130% van het sociaal minimum.

Gemeentelijke Ombudsman Rotterdam

www.ombudsmanrotterdam.nl


Klacht over de gemeente? De gemeentelijke ombudsman in Rotterdam is iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 16.00 uur. Ook kunt u een afspraak maken om uw klacht persoonlijk toe te lichten.


Telefonisch of online

Bel op werkdagen tussen 9:00 en 16:00 uur met0800 0802 (gratis). Spreek daarbuiten een voicemail in zodat wij u terug kunnen bellen.

Persoonlijke toelage


Als u opgenomen bent in een zorg- of verpleeginstelling (inrichting) en u heeft geen ander inkomen, dan kunt u een persoonlijke toelage aanvragen. (DigiD)


De persoonlijke toelage is een aangepaste bijstandsuitkering omdat u veel dingen (zoals huur en eten) niet hoeft te betalen als u in een instelling zit. Ontvangt u al een bijstandsuitkering, dan hoeft u niets aan te vragen maar neem contact op met uw contactpersoon van Werk en Inkomen.

Kredietbank


Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen, of hebt u zorgen over geld? Samen met de Kredietbank Rotterdam kunt u deze problemen aanpakken.

Langskomen bij de Kredietbank Rotterdam kan alleen op afspraak.

Bekijk het filmpje Aan de slag met de Kredietbank. 


Of ga langs bij een VraagWijzerin de buurt.


Werk


Werkt u maar houdt u aan het einde van de maand te weinig geld over, of heeft u geldzorgen? Er zijn verschillende regelingen waar u misschien recht op heeft.


U kunt terecht bij de VraagWijzer of Jongerenloket. Dit zijn gratis loketten van de gemeente Rotterdam. Het Jongerenloket is voor Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Vervoer


‘Gratis Openbaar Vervoer voor AOW-gerechtigden in Rotterdam’ is een reisabonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart. Hebt u de leeftijd voor een AOW-uitkering en bent u Rotterdammer? Dan mag u gratis reizen met het Openbaar Vervoer (OV) in de regio Rotterdam.


Aanvragen kan via de website.

Mantelzorgparkeren


Bent u in het bezit van een WLZ-indicatie of Wmo-beschikking en woont u in Rotterdam waar betaald parkeren geldt, dan kunt u met de mantelzorgparkeervergunning uw mantelzorger gratis laten parkeren.

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2024

www.rijksoverheid.nl


Per 1 januari 2024 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast.

Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt per 1 januari 2024 van afgeleid € 12,79 per uur (bij een 36-urige werkweek) naar €13,27 per uur. Tevens worden de minimumjeugdlonen per 1 januari 2024 herzien. Die stijgen met hetzelfde percentage. Bovendien wordt de kinderbijslag verhoogd in lijn met de ontwikkeling van de consumentenprijzen.