27 maart t/m 31 maart 2023
Het thema van de Week van het geld 2023 is: Bedwing de bling! Een thema dat draait om financiële verleidingen (‘bling’) en hoe hiermee om te gaan. Want wat lonkt en blinkt er toch een hoop voor onze jeugd.
Aan de slag met armoede
IN DE KLAS AAN DE SLAG MET ARMOEDE
In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per schoolklas op in armoede. Uit gesprekken met kinderen en ouders die op of onder de armoedegrens leven, blijkt dat armoede geregeld gepaard gaat met sociale uitsluiting. Uit schaamte zwijgen kinderen vaak over hun situatie. Ook hebben ze regelmatig het gevoel er niet bij te horen. Hoog tijd om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken in de klas. Om zo elkaar te helpen. Het lespakket Aan de slag met armoede geeft hier handvatten voor.
Beschrijving leermiddel
Deze lessenserie, bestaande uit 8 lessen, is speciaal ontwikkeld voor het vmbo. In het materiaal ligt de nadruk op praktische opdrachten, die gerelateerd zijn aan onderwerpen in de echte wereld. Er is veel ruimte voor reflectie en discussie.
Per les is er een PowerPoint te downloaden.
Gun ieder kind het effect van muziek
Muziek maken is niet alleen heel leuk, het zorgt ook voor een creatieve uitdaging, ontspanning en verbondenheid. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en laat ze hun talenten ontdekken. Maar op veel scholen is er nauwelijks tijd en ruimte voor muziek. Dat moet veranderen. Samen zorgen we voor extra vakleerkrachten, workshops en middelen om muziek te kunnen maken. Voor ieder kind muziek in de klas.
Schoolmaaltijden
Elk kind verdient het om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen
Daarom werkt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis aan een programma voor eten op school. Dit programma heet Schoolmaaltijden. Het doel is dat in 2023 zoveel mogelijk leerlingen met een volle buik in de klas zitten, zodat ze vol energie de lessen kunnen volgen.
NIBUD voor scholieren
(Gratis) materialen (voor docenten)
Financiële educatie in de klas
Uit Nibud-onderzoek blijkt dat mensen die in hun jeugd hebben leren omgaan met geld, dat later ook beter kunnen. Het Nibud vindt het daarom belangrijk dat jongeren al vroeg leren omgaan met geld, zodat zij later niet te maken krijgen met financiële problemen.
Stichting Jarige Job, Educatieprogramma
Speciaal voor basisscholen heeft Jarige Job een educatieprogramma samengesteld in samenwerking met Blink Uitgevers. Op een laagdrempelige manier wordt het onderwerp armoede in de klas bespreekbaar gemaakt.
Moneyways
MoneyWays is het landelijke armoede- en schuldenpreventie programma voor jongeren in Nederland.
Diverse lessen voor docenten beschikbaar.
Omgaan met armoede op scholen
Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Scholen kunnen deze armoede niet oplossen, maar ze kunnen gezinnen in armoede wel helpen. De handreiking is te downloaden op de websites.
‘Kansarmoede’ is een reeks die scholen en leraren helpt om kansarme leerlingen te ontdekken én erkennen op school. Ze bevat verhalen, duiding, tips, experten aan het woord. (Belgische website)
12 brillen om naar kinderarmoede te kijken.
In de boekentas van Sarah zit vaak een lege brooddoos, maar het meisje draagt wel de nieuwste K3-schoenen. Hoe kijk jij naar haar armoede? Jouw bril bepaalt welk probleem je ziet en wat een mogelijke oplossing is. (voor docenten)
Eurowijs bestaat sinds 2013 en inmiddels gebruikt bijna een op de drie basisscholen in Nederland het Eurowijs lesmateriaal. Per jaar leert de Volksbank zo’n 200.000 kinderen slim omgaan met geld.
Gratis voor basisscholen.
Zie ook dit Youtubefilmpje:
113 hulplijn
Wat kan je doen als je cliënt, klant, leerling of werknemer het leven niet meer ziet zitten?
0900 - 0113
Armoedeplaform Delfshaven
www.armoedeplatformdelfshaven.nl
Augustus 2019
Een onderzoek naar kinderen in armoede onder 21 basisscholen in Delfshaven.
Geldlessen
Op deze website vind je veel lesmateriaal over leren omgaan met geld. We bieden lesmateriaal aan voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, (voortgezet) speciaal onderwijs en voor het mbo.
Deze website is een initiatief van
Stichting Mens Centraal
Postadres: Hovenier 45, 3161 LG Rhoon
Voor vragen kunt u mailen naar info@degeldboom.nl
Wij danken het
DeltaPORT Donatiefonds
voor hun ondersteuning!