Gemeente Rotterdam

DE VRAAGWIJZER


www.rotterdam.nl/wonen-leven/vraagwijzer


De Vraagwijzer is een gratis loket waar u voor informatie en advies terecht kunt.


Telefoon: 14 010 voor alle locaties


Locaties:


Centrum

Tevens Stadswinkel

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam


Charlois

Annie M.G. Schmidtplein 16

3083 NZ Rotterdam


Delfshaven

Looiershof 1

3024 CZ Rotterdam


Feijenoord

Tevens Stadswinkel

Maashaven O.z. 230

3072 HS Rotterdam


Hillegersberg-Schiebroek

Argonautenweg 23

3054 RP Rotterdam


Hoek van Holland

Tevens Stadswinkel

Mercatorweg 50

3151 CJ Hoek van Holland


Hoogvliet

Tevens Stadswinkel

Rijkeeplein 3

3191 VD Rotterdam-Hoogvliet


IJsselmonde

Tevens Stadswinkel

Herenwaard 23

3078 AK Rotterdam


Kralingen-Crooswijk

Oostzeedijk 276

3063 CA Rotterdam


Noord

Eudokiaplein 35

3037 BT Rotterdam


Overschie

Burgemeester Baumannlaan 178

3042 AJ Rotterdam


Pernis

Vroomstraat 14

3195 VP Rotterdam-Pernis


Prins Alexander

Tevens Stadswinkel

Prins Alexanderplein 21

3067 GC Rotterdam


Rozenburg

Tevens Stadswinkel

Jan van Goyenstraat 1

3181 HR RozenburgBij de locaties waar een Stadswinkel is, kunt u terecht voor verschillende producten van de gemeente zoals een paspoort, rijbewijs, uittreksel, verhuisaangifte etc.

Vliegende Brigade


Bent u aan huis gebonden door ziekte, invaliditeit of andere omstandigheden en kunt u niet naar de vraagwijzer? U kunt dan gebruikmaken van de Vliegende Brigade van de gemeente Rotterdam. U belt 14 010 voor het maken van een afspraak met een medewerker van de Vliegende Brigade.

Mantelzorgwaardering


Gratis Rotterdampas met 25 euro OV-tegoed.
Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas met daarop eenmalig 25 euro OV-tegoed.


U kunt de Rotterdampas ook cadeau doen aan iemand anders, zie hiervoor de website.

Eigen bijdrage Wmo 2022

www.hetcak.nl


De eigen bijdrage wordt landelijk vastgesteld. Dat noemen we het landelijke tarief. In 2022 zal dat tarief 19 euro zijn, net als vorig jaar. Voor de meeste mensen verandert er niets in de eigen bijdrage.


  • Eigen bijdrage voor hulp of ondersteuning: maximaal € 19,00 per maand.
  • In een aantal situaties hoeft u geen eigen bijdrage te betalen.

Voedselbank


Bij de Voedselbank kunt u een voedselpakket aanvragen. U vraagt dit aan bij de vraagwijzer bij u in de buurt. Of bel naar het gemeentelijke telefoonnummer 14 010.

Geldzorgen


De webpagina van de Gemeente Rotterdam waar je alles kunt vinden over de ondersteuning die zij kunnen geven.

Rondkomen: Jongeren


Jongeren vanaf 18 jaar.

Heb jij een laag inkomen en wil je weten hoe je iedere maand geld overhoudt?


Je kunt het Jongerenloket bellen via 010 - 267 13 00 of mailen via info@jongerenloket.rotterdam.nl

De openingstijden zijn op maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur voor dingen die niet telefonisch geregeld worden, zoals post ophalen of documenten inleveren en aanvraag voor bijzondere bijstand.

Beschermingsbewind


Lukt het u niet om uw geldzaken te regelen, door een psychische, lichamelijke beperking of schulden? Dan kan beschermingsbewind een mogelijkheid zijn. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

Individuele inkomenstoeslag


U heeft mogelijk recht op de individuele inkomenstoeslag als u langdurig een laag inkomen heeft en u geen mogelijkheden heeft om uw inkomen te verhogen.

U kunt de individuele inkomenstoeslag eens per twaalf maanden aanvragen. Deze toeslag is

€ 120. De gemeente maakt dit bedrag direct aan u over. U kunt deze toeslag zelf aanvragen, gebruik het aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag. Dit formulier kunt u openen via de knop 'formulier downloaden'. Daarna kunt u het uitprinten, invullen en opsturen.

Persoonsgebonden Budget


Heeft u hulp, zorg of ondersteuning nodig? Met een pgb kunt u dit zelf regelen. U kiest dan zelf uw leverancier of zorgverlener en koopt daar ondersteuning in, wij zullen wel nagaan of de zorgverlener in staat is om de hulp, zorg of ondersteuning te bieden die nodig is. Onder bepaalde voorwaarden mag de zorgverlener ook iemand uit uw omgeving zijn.


Vragen kunt u stellen bij VraagWijzer. Kom langs op het spreekuur. Maak een afspraak via telefoonnummer 14 010 of online via deze pagina. 


Wonen


Voor Rotterdammers met een laag inkomen én een huur- of koopwoning zijn er verschillende (financiële) regelingen.

Er zijn mogelijkheden om uw huur te verlagen.


Kijk naast deze gemeentepagina ook op onze website bij de pagina over de belastingdienst voor meerinfomatie over huurtoeslag

VGZ Rotterdampakket


Het VGZ Rotterdampakket is samengesteld voor Rotterdammers door VGZ en de gemeente Rotterdam. Deze zorgverzekering is vooral geschikt voor ouderen, chronisch zieken en Rotterdammers met een inkomen tot 130 procent van het wettelijk minimumloon (2.296,00 euro, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand of lager). Ook is er sinds 2019 een nieuwe variant van deze zorgverzekering beschikbaar, het VGZ Rotterdampakket Compact.

Mantelzorgparkeren


Bent u in het bezit van een CIZ-indicatie of Wmo-beschikking en woont u in Rotterdam waar betaald parkeren geldt, dan kunt u met de mantelzorgparkeervergunning uw mantelzorger gratis laten parkeren.

Rondkomen - Schulden


Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.


U kunt terecht bij de VraagWijzer of Jongerenloket. Dit zijn gratis loketten van de gemeente Rotterdam. Het Jongerenloket is voor Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Extra geld op de Rotterdampas (AOW-tegoed)


De gemeente Rotterdam stelt het AOW-tegoed beschikbaar voor Rotterdammers die recht hebben op AOW en een kleine beurs hebben. Dit tegoed van 450 euro per huishouden, wordt gestort op de Rotterdampas. Het AOW-tegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. Let op, wij kunnen nog niet ontdekken of er in 2021 het AOW-tegoed opnieuw aangevraagd kan worden.

Bijzondere bijstand


Heeft u te maken met een bijzondere of onverwachte situatie? Moet u hierdoor geld uitgeven dat u niet heeft? Dan kan de gemeente helpen via de bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is soms een gift en soms een lening.

Een aanvraag voor bijzondere bijstand kan ook extra snel worden behandeld. Deze aanvragen gaan via een hulpverlener of het wijkteam. De gemeente neemt dan binnen twee dagen contact met u op.


Aanvraagformulier op de website.

Schulddienstverlening


Heeft u zorgen over geld? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Samen met de Kredietbank van de gemeente Rotterdam kunt u deze problemen aanpakken.

De eerste stap naar een oplossing is bij de VraagWijzer langs te gaan. Bent u 26 jaar of jonger, ga dan naar het Jongerenloket. Tijdens het gesprek maken we eventueel een afspraak met een medewerker van de Kredietbank. Daarnaast kijken we ook of een budgetmaatje u kan helpen bij het op orde brengen van uw papieren. Zo krijgt u overzicht en rust in uw geldzaken.

Kwijtschelding


Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en heeft u weinig spaargeld? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.


U kunt de gemeente vragen of u maar een deel van de gemeentebelasting hoeft te betalen. Dit heet: een verzoek doen voor kwijtschelding. Of u in aanmerking komt hangt af van uw persoonlijke situatie. Dit kan per post en online via de website.

Heeft u een hulpmiddel nodig?


U woont nog zelfstandig en u kunt zich door ziekte of een beperking niet (meer) goed redden? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel.


Sommige hulpmiddelen kunt u zelf lenen of kopen, bijvoorbeeld in een zorgwinkel. Denk bijvoorbeeld aan een rollator. Voor andere hulpmiddelen kunt u ondersteuning vragen bij de gemeente. Zoals een rolstoel, een douchestoel op wielen een traplift of een tillift.


Bel 14 010 of ga naar de Vraagwijzer bij u in de buurt.

Trouwen


Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap


Maandag tussen 09.00 - 12.00 uur


Voor een gratis of eenvoudig huwelijk of partnerschap wijst de gemeente een beschikbare ambtenaar toe. Hiervoor kunt u geen voorkeur aangeven.

Jeugdtegoed


De gemeente Rotterdam stelt het jeugdtegoed beschikbaar voor Rotterdamse gezinnen met een kleine beurs. Het jeugdtegoed wordt naar leeftijd uitgekeerd. Het tegoed wordt gestort op de Rotterdampas van uw kind. Het jeugdtegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer.


Vanaf 1 augustus gaat de gemeente de inkomensgrens verruimen van 110% naar 130% van het sociaal minimum.

Gemeentelijke Ombudsman Rotterdam

www.ombudsmanrotterdam.nl


Klacht over de gemeente? De gemeentelijke ombudsman in Rotterdam is iedere werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 16.00 uur. Ook kunt u een afspraak maken om uw klacht persoonlijk toe te lichten.


info@ombudsmanrotterdam.nl

010 - 411 16 00

Persoonlijke toelage


Als u opgenomen bent in een zorg- of verpleeginstelling (inrichting) en u heeft geen ander inkomen, dan kunt u een persoonlijke toelage aanvragen.


De persoonlijke toelage is een aangepaste bijstandsuitkering omdat u veel dingen (zoals huur en eten) niet hoeft te betalen als u in een instelling zit. Ontvangt u al een bijstandsuitkering, dan hoeft u niets aan te vragen maar neem contact op met uw contactpersoon van Werk en Inkomen.

Kredietbank


De Kredietbank is er voor Rotterdammers die geldproblemen hebben en er vanaf willen komen. De Kredietbank probeert een schuldregeling voor u op te starten. Dit doen wij door in gesprek te gaan met schuldeisers. 


U kunt terecht bij de VraagWijzer. of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010. De Vraagwijzer verwijst door.

Werk


Werkt u maar houdt u aan het einde van de maand te weinig geld over, of heeft u geldzorgen? Er zijn verschillende regelingen waar u misschien recht op heeft.


U kunt terecht bij de VraagWijzer of Jongerenloket. Dit zijn gratis loketten van de gemeente Rotterdam. Het Jongerenloket is voor Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar. Of bel met de gemeente Rotterdam via 14 010.

Vervoer

Ondersteuning bij zelfstandig reizen.


Vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd hebben inwoners van de gemeente Rotterdam recht op vrij reizen met het openbaar vervoer in de regio Rotterdam.


Kunt u door uw beperking geen gebruikmaken van een eigen vervoermiddel, het openbaar vervoer of een taxi? U kunt de wijkbus gebruiken als deze in uw wijk rijdt.

Verder kunt u Trevvel en/of Valys aanvragen bij de gemeente. Zie de mogelijkheden op de website.

Aanvraag voorschot broodnood

www.rotterdam.nl


U kunt een broodnoodvoorschot krijgen als u op dit moment geen geld heeft om boodschappen te doen en geen geld kan lenen.

LET OP, dit is een lening, geen gift!